Programma

Vanwege het verplaatsen van Dutch Poultry Expo naar 9 & 10 juni 2020 zal het programma aangepast worden. Het nieuwe programma volgt zo spoedig mogelijk.

Actuele Thema's

De pluimveesector verandert in een razend tempo waarbij investeringen in mensen, dieren en technologie centraal staan. Experts praten je bij over onderwerpen als verduurzaming, afzet/verkoop, techniek, data en dierenwelzijn. Maar ook over de steeds veranderende normen als het gaat om dierenwelzijn. Onderwerpen waar je als pluimveehouder, agrarisch medewerker, dierenarts en student echt iets aan hebt. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het programma. Houd de website in de gaten.

Hoe blijf je bij, en hoe zorg je ervoor dat je bedrijf klaar is voor de toekomst? Het antwoord daarop is Dutch Poultry Expo 2020. Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van het programma voor editie 2020.

Programma

  • Bezoek het openingscongres van Servé Hermans over ‘De markt, de maatschappij en wij’. Meld u zich hier aan voor het openingscongres.

  • Laat u inspireren en motiveren tijdens één van de vele kennissessies in het Pluimveeweb-kennistheater over vraagstukken zoals:

    • – De impact van vogelgriep en Afrikaanse varkensgriep op de pluimveevleesmarkt
    • – Kennissessie XXL ‘Samen emissie reduceren in de praktijk’
    • – Welke mogelijkheden bieden regionale afzet en korte ketens op de eiermarkt; inspiratie uit Duitsland
    • – Diergezondheid
  • Kom proeven & genieten en laat u verbazen welke heerlijke gerechten er met kipproducten gemaakt kunnen worden. Onze kok Hans Lieverse serveert samen met gerenommeerde slagers heerlijke gerechten met ingrediënten uit de sector.

Dag 1: Dinsdag 9 juni 2020

Kom proeven & genieten en laat u verbazen welke heerlijke gerechten er met kipproducten gemaakt kunnen worden. Onze kok Hans Lieverse serveert heerlijke gerechten met ingrediënten uit de sector.

Hans Lieverse is al bijna 20 jaar chef-kok bij de Evenementenhal en heeft zijn opleiding genoten in de betere restaurants van Nederland. Wanneer we hem tegen komen in de keuken vertelt hij altijd enthousiast over zijn nieuwe ideeën om de gasten te laten genieten en verrassen met nieuwe gerechten.

Op het kookplein gebruikt Hans de gehele kip; van kippendij tot het velletje en zelfs het karkas wordt niet overgeslagen. Onder andere serveert Hans een ‘ballottine van kip’. Het gevogelte wordt uitgebeend en gevuld met eendenlever en farce (een mousse van kippendijen) en wordt gegaard in zijn eigen vel. Hans vertelt enthousiast  “de eendenlever geeft een lekkere smeuïge smaak en de kip wordt opgebakken in eigen vet zodat het een lekker krokant velletje krijgt”. Kom langs en ontdek de meest smaakvolle gerechten op het kookplein.

Pluimveehouders moeten gezamenlijk eieren verkopen en voer, hennen en diensten inkopen zegt Servé Hermans, tot juli 2019 directeur van de leghennentak van fokbedrijf Hendrix Genetics. Hij pleit in het openingscongres voor het ontstaan van één grote integratie die het mogelijk maakt om een klimaat te scheppen waarbij ook jonge pluimveehouders perspectief krijgen op een normaal leven met een goede balans tussen inspanning en beloning. Want de druk van de markt en van de maatschappij zijn redenen voor jonge potentiële pluimveehouders om af te haken volgens Hermans. Hij zoomt speciaal in op de legsector omdat die sector de grootste slag kan maken. De vleessector is al meer geïntegreerd en daardoor minder kwetsbaar geworden aldus Hermans. Hij is een bevlogen spreker die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt!

Meld u zich hier aan voor het openingscongres.

„De Nederlandse vleeskuikensector profiteert nog niet van het wereldwijde vleestekort als gevolg van de Afrikaanse varkenspest in China en uitbraken van hoog pathogene vogelgriep in Europa.” Dat zegt Jeroen van den Hurk van de Rabobank.
De sectorspecialist pluimveehouderij presenteert de impact van de vogelgriep en Afrikaanse varkenspest op de pluimveevleesmarkt en de mogelijke gevolgen voor Nederlandse vleespluimveehouders.

Vanuit het PEV wordt ingegaan op de afronding van het project en wat voor initiatieven hier verder uitrollen. Pluimveehouders komen in contact met de nieuwste technieken die straks beschikbaar zijn voor emissie/stikstof reducerende maatregelen. Systemen die beschikbaar zullen zijn voor gesubsidieerde stikstofreductie.

  • Opening door Aart de Kruijf, wethouder gemeente Barneveld
  • Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij- project
    • Proces algemeen door Jan Workamp
    • Resultaten van het PEV project door Hilko Ellen van Wageningen Livestock Research
Daarnaast worden er praktijkinitiatieven voor emissiereductie besproken.
 
  • Praktijkinitiatieven emissiereductie
    • Regio Deal Foodvalley en de betekenis voor geheel Nederland door Fije Visscher van LTO Gelderse Vallei
    • Sectorplan fijnstofreductie door Eric Hubers van LTO
    • Schone lucht akkoord door Regina Janssen van Gemeente Ede

Kan een vleeskuikenhouder vang- en laadletsel bij zijn kuikens voorkomen? De NVWA bestempelt bloedingen bij vleeskuikens vaak als vang- en laadletsel, maar is dat ook zo? Op die vragen geeft pluimveedierenarts Ilse de Jong uitleg in het Pluimveeweb kennistheater.

Naar aanleiding van een rechtszaak over vang- en laadletsel van een vleeskuikenhouder verdiepte pluimveedierenarts Ilse de Jong zich in bloedingen bij vleeskuikens. De Jong constateerde dat het niet altijd zo eenvoudig is om aan te kunnen geven wanneer bloedingen zijn ontstaan. „De behoefte vanuit de sector is dan ook om in gesprek komen en aan oplossing werken in het gehele ketenproces in plaats van het in stand houden van de problemen”, stelt De Jong. „Vleeskuikenhouders willen maar al te graag werken aan oplossingen.”

„Met ons voeradditief Yucca Plus is de ammoniakuitstoot van vleeskuikens gemiddeld 14 procent lager. Dit blijkt uit vier proeven bij 4000 vleeskuikens in een teststal in Oostenrijk.” Dat zegt technisch specialist Peggy Vervenne van Jadis Additiva. Zij geeft een inleiding over het terugdringen van stikstofuitstoot via het voer. Na haar presentatie volgt er een paneldiscussie met meerdere voerspecialisten.

Tijdens haar inleiding gaat Vervenne ook in op de kosten van het voeradditief. „Vleeskuikenhouders zijn benieuwd naar de meerkosten van het voeradditief.”

Duitse kennissessie ‘Datamanagement (verzameling, ontsluiting en analyse)’ door pluimveehouder Joost Westerbeek

Dag 2: Woensdag 10 juni 2020

Kom proeven & genieten en laat u verbazen welke heerlijke gerechten er met kipproducten gemaakt kunnen worden. Onze kok Hans Lieverse serveert heerlijke gerechten met ingrediënten uit de sector.

Hans Lieverse is al bijna 20 jaar chef-kok bij de Evenementenhal en heeft zijn opleiding genoten in de betere restaurants van Nederland. Wanneer we hem tegen komen in de keuken vertelt hij altijd enthousiast over zijn nieuwe ideeën om de gasten te laten genieten en verrassen met nieuwe gerechten.

Op het kookplein gebruikt Hans de gehele kip; van kippendij tot het velletje en zelfs het karkas wordt niet overgeslagen. Onder andere serveert Hans een ‘ballottine van kip’. Het gevogelte wordt uitgebeend en gevuld met eendenlever en farce (een mousse van kippendijen) en wordt gegaard in zijn eigen vel. Hans vertelt enthousiast  “de eendenlever geeft een lekkere smeuïge smaak en de kip wordt opgebakken in eigen vet zodat het een lekker krokant velletje krijgt”. Kom langs en ontdek de meest smaakvolle gerechten op het kookplein.

Vanuit het PEV wordt ingegaan op de afronding van het project en wat voor initiatieven hier verder uitrollen. Pluimveehouders komen in contact met de nieuwste technieken die straks beschikbaar zijn voor emissie/stikstof reducerende maatregelen. Systemen die beschikbaar zullen zijn voor gesubsidieerde stikstofreductie.

  • Opening door Sander van ’t Foort, wethouder gemeente Renswoude
  • Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij- project
    • Proces algemeen door Jan Workamp
    • Resultaten van het PEV project door Hilko Ellen van Wageningen Livestock Research
Daarnaast worden er praktijkinitiatieven voor emissiereductie besproken.
 
    • Praktijkinitiatieven emissiereductie
      • Regio Deal Foodvalley en de betekenis voor geheel Nederland door Gina van Elten van Boeraanhetroer
      • Sectorplan fijnstofreductie door Hennie de Haan van NVP
      • Schone lucht akkoord door Regina Janssen van Gemeente Ede

Regionale afzet van eieren in korte ketens, zoals in Duitsland veel gebeurt, biedt kansen voor Nederlandse leghennenhouders. Dineke Heijstek, sectorexpert pluimvee, legt uit welke kansen dit biedt voor leghennenhouders, voor welk deel van de markt en wat de voor-en nadelen zijn. 

Previous
Next
Scroll naar top